Hanoi

Har du varit i Hanoi?

Massor av svenskar vill läsa om just det Du har upplevt eller just Dina åsikter om Hanoi. Gå gärna in i vårt artikelarkiv och bidra med information och tips om Hanoi till andra resenärer. Du kan också ladda upp dina bilder på Hanoi i bildgalleriet.
Researtiklar om Hanoi »
Bildgalleri för Hanoi »

Hanoi - Vietnams huvudstad sedan 1945

Hanoi har varit vietnams huvudstad sedan revolutionen 1945. Under vietnamkriget förstörde amerikanska bombplan stora delar av Hanoi men allting är återuppbyggt sedan dess. Under 70-talet präglades Hanoi avsin korrumperade polis, massiva byråkrati och förföljelse av oliktänkande. Först när man märkte att alla utländska investerare och välbärgade turister undvek Hanoi och istället spenderare och investerade sina pengar rivalstaden Ho Chi Minh, så tog man tag i problemet.

Hanoi löper utmed Song Hong, även kallad "Röda floden", och dess flodbankar. Två broar korsar floden och den ena (Long Bien) är enbart till för fotgängare och cyklister. Bron är 1682 meter lång och bombardes hårt under vietnamkriget. Bron är ändå ihoplappad och ser en aning "konstig" ut på vissa ställen. Bro över floden i Hanoi

Gamla stan i Hanoi

Att flanera runt i den gamla stadsdelen är en upplevelse och en direkt insikt i den vietnamesiska vardagen. De gamla stadsdelarna är från 1400-talet och är pågår all tänkbar aktivitet på trottoarerna. Hårklippning, slakt, lagning av måltider, läxläsning, syjuntor, ja allt du kan tänka dig. Missa inte denna mysiga miljö men tro inte att du kan använda trottoaren för den är upptagen till annat.

Bussterminaler i Hanoi

Det finns flera busstationer i Hanoi. Skall du vidare nordost till Halong Bay eller kanske Lang Son ska du ta dig till Gia Lam station. Giap Bat station har avgångar söderut till Saigon. Son La station kör nästan enbart mot de norvästra delarna av Vietnam, så gäller även för Kim Ma station. I guideboken står allt detta mer utförligt och med priser och tidtabeller.

Tågstationer i Hanoi

Huvudtågstationen är belägen i den västra änden av Tran Hung Dao. Ska du själv åka vidare norrut till Sapa eller söderut, finns en speciell biljettlucka för utlänningar. Köp tågbiljetter senast 1 dag innan avfärd. Tänk på att tåget inte behöver gå ifrån den station där du köpte biljetten, tåg t.ex. norrut går från andra sidan floden på en annan station, Tran Quy Cap Station. I guideboken står allt detta mer utförligt och med priser och tidtabeller.

Old Town - gamla stan i Hanoi

Cykel taxi i Vietnam

Cykel i Vietnam

Hanoi och en av de vackra sjöarna i staden
Hanoi och en av de vackra sjöarna i staden

Boende & Hotell i Hanoi

Det finns en hel del trevliga områden att bo på i Hanoi. Två av dem är Gamla stan och i närheten av Hoan Kiem Sjön (Hoan Kiem District). De flesta av de hotell som du kan boka här via vår hotellbokning ligger i dessa lugna men ändå centrala delarna.

Budget Hotell

Du kan finna bra billigt boende i Hanoi på bokavandrarhem.com. Annars kan du boka Hanoi Elegance Hotel som ligger i Hoan Kiem området. Ett billigt oh bra hotell med bra läge.

Medelklass Hotell

Priserna ligger runt 50USD per natt och rum. Det är en fördel att ta in på ett hotell som ligger i närheten av gamla stan. Desyloia Hotel som du kan boka här hos oss ligger mitt i de gamla delarna, helt perfekt. Hotellet är visserligen 4 stjärnigt. Ett billigare val i gamla stan är Quoc Hoa Hotel eller Hong Ngoc 1 Hotel.

Lyxhotell

Kan du tänka dig att betala mellan 80-120 USD per rum och natt (för 2 pers) så kan du få ett fyrstjärnigt hotell, ibland t.o.m. femstjärnigt hotell. Då bor man riktigt flott. Som tex Melia Hotel

Boka Hotell i Vietnam Hanoi

Hanoi Marknad i vietnam

Marknader i Hanoi

Det finns många roliga och trevliga marknader att besöka i Hanoi. Dong Xuan är tre våningar hög och en av de populäraste marknaderna. Här jobbar fler än 4000 personer i otaliga stånd. Marknaden ligger alldeles norr om Hoan Kiem -sjön.

Behöver du skor har du kommit rätt, åk då till den berömda skomarknaden Hom Market. Du hittar den där gatorna Hue och Trang Xuan Soan möts. Här säljs båda inhemska skor men också en hel del importerat.

Marknad i Vietnam Hanoi

Shopping i Hanoi - Shoppa i staden

Hanoi är utan tvivel en av de allra bästa ställena att handla på i Vietnam. De flesta affärerna ligger i "gamla stan", i de gamla 1400-tals kvarteren. Bara att gå omkring här är en sevärdhet i sig. Affärer av all de slag finns, alltifrån antikviteter, moderna märkesjeans, tröjor, elektronik, textilier, dukar, skräddare - ja allt du kan tänka dig. Vill du ha tag i hantverk från minoritetsbefolkningen i Hanoi ska du gå till Pho Hang Bac, där finns flera sådana butiker. CD & DVD finns det mest av längs Pho Hang Bong och Pho Trang Tien. Guideboken här till höger har utförliga stadskartor, priser och beskrivningar om alla ställen.

Nattliv och uteliv i Hanoi

Det finns många bra pubar och nattklubbar i Hanoi. Highway 4 är en av de trevligaste pubarna, här kan du också dricka det inhemska risvinet som sägs ha en "stärkande" inverkan (vad nu det betyder). Nattklubbarna tar ofta en entréavgift på ca 5 USD. Apocalypse Now och New Century Night Club är några av dem mest populära.
 
Fakta om Hanoi

 • Invånarantal: 3.2 miljoner

 • Sjöarna som är belägna här och var i de centrala delarna av staden lättar upp miljön och fungerar som små "gröna oaser"

 • Flygplatsen är inte lika trafikerad som Saigons men via mellanlandningar i Bangkok kan du ta dig vart som helst

 • En middag med öl kostar ca 10-25 kr i de centrala delarna på lunchtid. Se denna prislista för mer kostnads exempel. Det ska sägas att prisnivån i Hanoi är något lägre än övriga landets "turistområden".

 • Åk och titta på Ho Chi Minhs Mausoleum. Många tar sig hit och det ligger flera sevärdheter i området såsom presidentpalatset, vackra gamla trähus, botaniska trädgården samt Ho Chi Minh Museet.

 • Dagstemperaturen ligger alltid runt 27 grader hela året

 • Det kan vara svårt att hålla reda på alla buss-och tågstationer och stadsdelar. En guidebok är ett måste. T.ex Svenska Villmaguiden om vietnam

 • Boka boende innan du anländer Hanoi då det kan vara fullt på många av de bästa hotellen och budget boenden, se hotell i hanoi här


 • Att ta sig runt i staden

  Motorcykeltaxi
  Det finns gott om motorcykeltaxi i Hanoi. Detta är ett smidigt och billigt sätt att ta sig fram i staden. Glöm inte att göra upp om priset innan. Det ska inte kosta mer än ca 9000 Dong för turer inom staden. Även cykelttaxi förekommer frekvent och då sitter man oftast påframhjulet likt bilden till vänster.

  Taxi
  Taxi är kanske det mest bekväma sättet at ta sig runt. Man fastnar dock lätt i köer. Priset är ca 5000 Dong per km

  Hyr egen Vespa/scooter
  Det finns gott om uthyrare i Hanoi. Priserna varierar runt 5 USD per dag. Att köra själv i trafikrytmen kräver en viss erfarenhet då flödet inte alltid följer "logiska och normala regler". Tänk också på att aldrig lämna din mororcykel utom synhåll olåst, det är inte ovanligt att tjuvar stjäl den här typen av fordon

  Åk Buss
  Detta är det billigaste sättet och förmodligen också det säkraste sättet att ta sig runt i staden. Det finns gott om bussar och det är sällan problem att få plats.

  Promenera runt
  Det kan ibland vara ganska problematiskt att förflytta sig till fots i Hanoi. Anledningen är att de få trottoarer som finns tas upp av motorcyklar och cyklar. Därmed inte sagt att det är så här i hela staden men på många platser och man bör se upp! I gamla stan är det inget problem, där kör ändå så lite fordon.


  Hotell i Hanoi

  Tips om Hotell och Boende i Hanoi

  Vietname Trade Union Hotel
  Hanoi, Vietnam
  Pris från 65 USD
  Läs mer »
  Nam Ngu Hotel
  Hanoi, Vietnam
  Pris från 45 USD
  Läs mer »
  Hotell Nam Ngu Hotel
  Mikes Hotel
  Hanoi, Vietnam
  Pris från 17 USD
  Läs mer »
  Hotell Mikes Hotel
  Hotel Tour Top
  Hanoi, Vietnam
  Pris från 15 USD
  Läs mer »
  Hotell Hotel Tour Top


  Resehandbok till Hanoi

  Ska du resa till området kan en bra guidebok vara värdefull. Köp Lonely Planets guide till Hanoi och Halong Bay
  Läs mer »
  Guidebok till Hanoi

  Klimatet på Hanoi

  Klimatet kan ibland vara aningen nyckfullt i Hanoi, speciellt under månaderna januari- april. Då kan det ofta vara disigt, duggregna och även bli något kallare ibland. Vädret skiftar dock snabbt och det dröjer sällan länge innan solen är framme igen
  Färsk väderprognos Hanoi »

  Karta över Hanoi - Navigera med musen för att zooma, välja karta samt flytta kartan

   
  © 1999-2019 VietnamPortalen            
   
  Annonsera här »  

  Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världenThailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand Tirendo.se - motorcykeldäck
  Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
   
   
  Söker du Hotell Vietnam
  Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
  Länktips:
  Vädret i Vietnam »

      Tips från butiken!

  är vi framme snart - Kul på...
  97:- 69:-
  Se alla erbjudanden i butiken