Turistinformation om Vietnam

Turistinformation Vietnam

Här hittar du massor av viktig OCH oviktig turistinformation samt tips till den blivande resan till vietnam - sydostasien. Tycker du att det saknas nåt här, eller hittar du nåt som är felaktigt, så kontakta oss gärna.

Helgdagar i Vietnam

Nationaldagen 2 september
Ho Chi Minhs födelsedag 19 maj
Befrielsen av Saigon 30 april
Nyårsdagen 1 januari

Bra Telefonnummer

Polis 13
Brandkår 14
Ambulans 15

Enheter

Volym: Liter
Temperatur: Celsius
Längd: Meter
Vikt: Kilogram

Reskassan till Vietnam

En del föredrar resecheckar andra växlar redan i sverige stora summor pengar och tar med sig ner. VISA kort är enligt många det enda och bästa alternativet. Det kostar visserligen för vissa kort ca 30 kr i uttagsavgift varje gång man tar ut pengar, men kursen är i gengäld mycket bättre. Rånrisken är inte större än i sverige. Aktuell valutakurs kan du se här.


Guideboken - resans bäste vän

Glöm inte att investera i en bra reseguidebok. Det skall vara en som även innehåller detaljrik fakta om de små ställena. Kommer du till nån liten håla så skall det stå var man kan bo och till vilka priser samt bästa ställena. Även tips, fakta, mat och sevärdheter skall stå med. Satsa på Berlitz eller Första klass reseguidebok på svenska, även willmaguiden är på svenska och en översättning av Lonely Planets berömda guide.

Mer information om guideböckerna får du på guidebokssidan, självklart säljer vi den till bästa pris.

Besök vår guideboksbutik »

Körkort/Bilkörning Vietnam

Det krävs vietnamesiskt körkort för att få köra bil i Vietnam. Därför hyr man i regel inte bil i landet.


Resa lokalt med Buss Tåg Taxi

Buss i Vietnam

Det finns ett mycket väl utbyggt bussnät i Vietnam. Priserna är extremt låga men det är däremot ofta väldigt mycket folk på bussarna. Benutrymmet är heller inte det allra bästa.

Åka Tåg i Vietnam

Det bästa är att välja expresstågen istället för de lokala tågen som ofta är överfulla. Priserna är ändå så låga för västerlänningar. Det finns två klasser på tågen och av dem är ett "soft seat" att föredra. Det förekommer tyvärr en del tjuvar på tågen så man skall se till att hålla sin bagage under uppsyn.

Taxi och privat chaufför

Taxi finns nästan enbart i de större städerna. Men det är aldrig några problem att finna sig en privat chaufför som också kan omgivningarna bra för en billig penning. Kom ihåg att avtala priset innan det bär iväg.

Cykel och Vespa

I brist på möjlighet att hyra bil kan man däremot ofta hyra cykel eller scooter vespa på hotellen. Detta är också ofta mycket billigt. Se till bara så att de kan ge dig en hjälm också.


Mat & Dryck - Matkulturen i Vietnam

Vietnamesisk mat är mycket smakfull och varierad. Landet har upp emot 350 traditionella rätter som består av allt från orm och skaldjur till goda vegetariska rätter. Fisk är också en viktig ingrediens i de vietnamesiska köken och stort sett alla rätter äts med ris och nudlar. Grönt te serveras överallt och vietnamesiskt kaffe smakar förträffligt. För de som undrar vilka ölsorter som gäller så är danskt öl vanligt. Både Tuborg och Carlsberg har bryggerier i vietnam.

Sjukvård i Vietnam

Den vietnamesiska sjukvården håller en ganska dålig standard med svenska mått mätt. Många läkare kräver också att man betalar kontant. Det hjälper inte att man kan visa försäkringsintyg. Men för att kunna få igen de pengarna krävs en bra reseförsäkring. För mer avancerad vård är man tvungen att flygas ut ur landet. Därför är det bra att se till att försäkringen täcker även det.

     
Bästa restid till Vietnam

Man kan inte tala om hög- eller lågsäsong i Vietnam. Klimatet växlar från region till region och när det är vått och kallt i den ena är det varmt och soligt i den andra. För mer information om väder och klimat besök vår klimatsida.
Klimat och väder i Vietnam »


Internetuppkoppling internetcaféer

På landet, eller på de minsta turistorterna kan man inte alltid räkna med att kunna få tillgång till Internet. Om man däremot befinner sig i de större städerna i Vietnam är det inget problem att hitta ett Internetcafé, speciellt Hanoi och Ho Chi Minh-staden.


Sök och boka flygstol till Vietnam

Hitta billig flygstol
Det kanske bästa (och smartaste/billigaste) sättet att ta sin familj till Vietnam är med s.k. flygstol vilket alla de stora aktörerna erbjuder till varierande priser. Frågan är vem som för tillfället har de förmånligaste priserna.

Boka hotell själv
Köper du en flygstol så bokar du med fördel hotell själv i Vietnam. Detta är betydligt enklare och smidigare än vad många tror och folk har i regel inte upptäckt att de sparar tusenlappar på att boka själv. Du kan då välja och vraka över allt ifrån medelklass till lyxigare boenden till fantastiskt bra priser, s.k. sista minuten priser. Du hittar hotell bokning avdelning här på Vietnamportalen som tydligt visar rekommendationer, recensioner och kartor var hotellen ligger. De som reser till Vietnam med flygstol och som bokar hotellen själv får i regel en rikare och trevligare upplevelse i Vietnam. Många väljer att boka ca 4-5 nätter på olika hotell/platser för att variera sig och se mer av landet. Att boka hotell är mycket smidigt och inte alls något krångel. Att ta sig till olika öar och platser i Vietnam är enkelt då kommunikationerna fungerar mycket bra och är väl utbyggda. Räkna med helt andra hotellpriser om du bokar själv än om du går via researrangör. Att hitta en rymlig och 4 stjärnig bungalow vid stranden för hela familjen mellan 400-800:- per natt (för alla) är fullt realistiskt och normalt.

Gå till Hotellbokningen för Vietnam

Att ta in snus i Vietnam

Det är lagligt att ta in 500 gram snus till Vietnam. Införselregler ändras ofta och följs inte alltid till punkt och pricka. Enligt de svenska ambassaderna kan man föra in snus utöver ransonen i vissa länder, i andra länder kan man råka ut för det motsatta.
Snus finns inte i alla länder, så var beredd på att förklara vad det är och visa hur man använder det! Skulle dina vägar korsa Singapore kan det vara bra att känna till att snus där är olagligt.

Tidszoner i Vietnam

UTC+7 är det som gäller i Vietnam. Dvs, om klockan är 12:00 i sverige så är den 18:00 i Vietnam. De ligger 6 timmar före oss i tiden. Om sommaren är tidsskillnaden bara fem timmar eftersom Vietnam inte byter om till sommartid.


Flygbolag och flygrutter

Vietnam Airlines heter det flygbolaget i Vietnam. Tyvärr har de monopol vilket innebär att priserna är någor högre. De trafikerar många sträckor inom landet men också till Bangkok, Singapore, Malaysia samt några andra närbelägna länder i sydostasien.

Flygsträckor för Vietnam Airlines
Vietnam Airlines Hemsida


Elektricitet i Vietnam

220V/110V. Spänningen varierar tyvärr mycket och man får kontrollera vad som gäller för de ställen man kommer till. Ofta står det skyltar i hotellen om vad som används där. En adapter kan vara bra för den som helt säkert vill kunna använda sin utrustning utan krångel.


Dricksvatten i Vietnam

Vattnet är ej lämpligt att dricka för den som inte är van vid bakterifloran. Det finns också risk att bli magsjuk om man har otur. Köp vatten i affärerna och undvik is i drickat då hygienen inte alltid är på topp (bakterier stortrivs i ismaskiner)


Vaccination för Vietnam

Kommer man inte direkt fån Sverige kan man krävas på ett intyg om vaccination mot gula febern. Dessutom är ett aktuellt grundskydd med difteri, stelkramp, polio och hepatit A att rekommendera. Den som ska resa runt på landet bör också har ett skydd mot japans encefalit, en allvarliga smittsam hjärnhinneinflammation. Hör med din vårdcentral om du känner dig osäker. För dagsaktuell information om vad som gäller för vietnam i vaccinationsskydd ska du kontakta din vårdcentral. Du kan också som komplement besöka www.resemedicin.com. Klicka dig fram till Vietnam och läs noga.


Klimatet i Vietnam

Vietnam har ett tropiskt monsunklimat. Hanoi har en medeltemperatur på 18 grader i januari. Medeltemperaturen under sommarmånaderna är mellan 27 och 30 grader i hela landet. Dagstemperaturen är ibland högre än 37 grader. Mellan maj och oktober kommer monsunen med en del regn. Har man otur kan man råka ut för tropiska cykloner i sydvästra och norra Vietnam.
Läs mer på vår klimatsida om Vietnam


 
© 1999-2019 VietnamPortalen            
 
Annonsera här »  

Tirendo.se - motorcykeldäckThailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världen
Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
 
 
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
Länktips:
Vädret i Vietnam »

    Tips från butiken!

Vietnam Lonely Planet
335:- 239:-
Se alla erbjudanden i butiken