Fakta om Vietnam

Socialistiska republiken Vietnam är en republik i Sydöstasien som gränsar till Kina, Laos och Kambodja. Landet har en lång kuststräcka och en stor potential att bli ett lika populärt turistland som Thailand


Fakta om Geografin i Vietnam

Huvudstaden i Vietnam är Hanoi, men den största staden är Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon). Andra stora städer är Hai Phong och Da Nang. Viktiga floder är Mekong i söder och Röda Floden i norr. Vid flodernas delta är bördiga och här är befolkningstätheten störst.

75% av landet består av berg och kullar och högsta berget är Fan Si Pan som är 3145 m högt. Gränsen mot Laos och Kambodja utgörs till större delen av en bergskejda.

Vietnam är indelat i 59 provinser (tinh, singular och plural) och 5 kommuner

Vietnams Politik

Statschefen i Vietnam är också president. Landet har också en premiärminister som sitter i statsrådet och som har 15 medlemmar vilka väljs av nationalförsamlingen. Även ministerrådet utses av nationalförsamlingen och har en liknande funktion som en västerländsk regering.

Vietnam är en enpartistat som styrs av Vietnams kommunistiska parti vars viktigaste organ är politbyrån som i sin tur väljs av en centralkommittén. I nationalförsamlingen fattas officiellt besluten, även om det ofta handlar om att godkänna det som kommunistpartiet har beslutat.


Vietnamkriget

Vietnamkriget fakta om kriget i vietnam USA

Vietnamkriget
Vietnamkriget avser kriget mellan å ena sidan Nordvietnam och den kommunistiska gerillan, FNL, och å andra sidan Sydvietnam och USA 1959-1975. Kriget slutade med nordvietnamesisk seger och Vietnams förening under kommunistiskt styre. Konflikten hade sin bakgrund i det tidigare Indokinakriget under åren 1946-1954, som ledde till Vietnams delning längs sjuttonde breddgraden. Nordvietnam stod under ledning av Ho Chi Minh och i Sydvietnam blev Ngo Dinh Diem president år 1955. Under krigsåren fick Nordvietnam stöd från Sovjetunionen och Kina, medan Sydvietnam stöddes av USA.

Upptrappningen
Efter Indokinakriget var demokratiska val planerade att hållas 1956, vilket skulle skapa underlag för en återförening av det delade Vietnam. I avvaktan på valet skulle Viet Minh förvalta den norra delen av landet och den södra delen, som Frankrike skapat, skulle förvaltas av Bao Dai. Bao Dai var Annams (det mellersta Vietnams) siste kejsare och hade lett en marionettregim under den japanska ockupationen.

Valen blev dock aldrig av. Fyra dagar innan de planerade överläggningarna skulle inledas gjorde president Ngo Dinh Diem i Sydvietnam ett uttalande som klargjorde att han inte hade för avsikt att deltaga i några överläggningar, och ännu mindre i något val. Orsaken var att han liksom USA:s regering insåg att hans regim inte skulle vinna ett val mot Ho Chi Minh, även om FN och den internationella kontrollkommissionen var redo att övervaka valet[2] Ett kommunistiskt Vietnam såg USA som en risk för att det strategiskt viktiga Sydostasien skulle bli kommunistisk enligt dominoteorin

USA fortsatte att trappa upp sina insatser. I slutet av år 1961 fanns det drygt 1 500 amerikanska soldater i Vietnam, ett år senare nära 10 000. Trots att den alltmer avskydda Diem störtades med tyst amerikanskt bifall 1963, fortsatte den sydvietnamesiska regimen att försvagas

USA lämnar Vietnam
I början av 1973, gick Sydvietnam och USA med på att underteckna ett vapenstilleståndsavtal. Men vapenstilleståndet bröt snart samman och kriget i Vietnam flammade upp på nytt. Den med amerikanska medel beväpnade sydvietnamesiska regimen visade sig dock ha mycket låg stridsmoral. Lämnad på egen hand kollapsade den snabbare än vad till och med dess motståndare väntat sig. Våren 1975 företog Nordvietnam en fullskalig invasion, och den 30 april föll Saigon.

Segern hade vunnits till ett fruktansvärt pris. Cirka en halv miljon vietnameser förlorade livet under det första Indokinakriget mot Frankrike, under det andra antas 2 till 3 miljoner vietnameser ha dött - och dessa siffror säger inget om de miljoner och åter miljoner av lemlästade och hemlösa. Förödelsen var fruktansvärd. Mängder av byar i södra Vietnam hade raserats och befolkningen tvingats att flytta i fåfänga försök att isolera FNL. Till detta kom effekterna av de enorma mängder av kemiska bekämpningsmedel som använts av USA för att avlöva djungelområden
Vietnams Historia
Vietnams Kultur


Risodling Vietnam

     
Vietnam information

 • Folkmängd: 76 Miljoner invånare
 • Lokalt namn: Viet Nam (Cung Hoa Xa Hoi Chu Nghi Viet Nam)
 • Nationaldag: 2 september
 • Yta: 329 560 km²
 • Huvudstad: Hanoi
 • Språk: Vietnamesiska
 • Statsskick: Socialistisk republik
 • Religon: Buddhism och minoriteter av konfucianister och katoliker
 • Näringsliv: Jordbruk, Skogsbruk(bambu, ädelträ)
  Boskapsskötelse svin, fiske och buffel.
  Gruvdrift kol ,fosfat, tenn
 • Största städer: Ho Chi Minh Tidigare Saigon. Da Nang, Hue
 • Valuta: Dong - Läs mer »

  Klicka nedan för att se australien karta större
  Klicka här för större karta.

  Vietnams Flagga  Turismnäringen i Vietnam

  Vietnam har blivit ett allt större turistmål även om det fortfarande går få charterresor från Sverige. En stor andel av turisterna är tyskar, fransmän, amerikaner, australiensare och nya zeeländare.

  I Hanoi finns Ho Chi Minh-mausoleet och flera museer. Attraktioner i övriga norra Vietnam är främst den vackra naturen med Ha Long-bukten (ett av Vietnams fem) som största enskilda attraktion och Sapa med sina många minoritetsfolk. Ett alternativ till Ha Long-bukten är Ninh Binh som ligger cirka 10 mil söder om Hanoi längs järnvägen mot Saigon.

  I centrala Vietnam ligger den gamla kejsarstaden Hué med gravar från Nguyendynastin och Hoi An där man har bevarat gamla byggnade från tiden då staden var en viktig hamn.

  Längre söderut ligger Nha Trang som är känt för fina ständer och bra dykvatten. Även Mui Ne har välbesökta stränder. I inlandet ligger Da Lat med ett behagligt klimat och goda möjligheter till vandringar i de omkringliggande bergen.

  Många rester finns från Vietnamkriget i form av museer, tunnlar och ruiner som har blivit kvar

  Klimatet i Vietnam


  Läs mer om Vietnams klimat här »
  Hotell och Boende i Vietnam


  Det finns gott om Hotell och boende former i Vietnam, alltifrån budgetboende till fina prisvärda hotell. Du kan boka Hotell och Hostels med fördel från våran portal. Vi samarbetar med de 3 största hotellorganisationerna i Vietnam och förmedlar direkt utan mellanhänder superbra priser till massor av kringresande svenskar varje år. Från menyn till vänster hittar du bokningsmöjlighet både till hostels och hotell runt om i Vietnam
 •  
  © 1999-2019 VietnamPortalen            
   
  Annonsera här »  

  Tirendo.se - motorcykeldäckThailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världen
  Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
   
   
  Söker du Hotell Vietnam
  Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
  Länktips:
  Vädret i Vietnam »

      Tips från butiken!

  Vietnam Lonely Planet
  335:- 239:-
  Se alla erbjudanden i butiken