Phan Thiet på Vietnam

Har du varit i Phan Thiet?

Då tycker vi att du ska logga in på sidan med researtiklar och skriva om dina upplevelser där. Massor av svenskar vill läsa om just det Du har upplevt eller just Dina åsikter om Phan Thiet
Skriv om Phan Thiet »
Bildgalleri Phan Thiet »

Phan Thiet i Vietnam - en historisk & kulturell stad

Phan Thiet är inte bara ett område med vackra stränder, hotell och turister, utan också en mycket trevlig stad med mycket historia bakom sig - området och dess provins, Binh Thuan är historiskt sett en viktig plats för vietnameserna. Binh Thuan var en gång en del av Cham'skungarike. 1692 så belägrades och erövrades området av Lord Nguyen Phuc Chu som då namgav det till nutida Binh Thuan. I området kring Phan Thiet så tackade också kungen år 1306 ja till att kung Jaya Sinhavarman III av Cham kungariket fick gifta sig med prinsessan Huyen Chan. För vietnameserna är detta en viktig historisk händelse. Platsen har också hyste den mest populära poeten i vietnam, nämligen Han Mac Tu.

Phan Thiet ligger på den sydligaste området av Vietnams centrala utsträckta del. Pan Thiet är också den största staden i Binh Thuan provinsen och ligger utmed floden Ca Ty River som långa sträckor ligger helt stilla och spegelblank.
Floden Ca Ty river flyter stilla fram

Information om Phan Thiet

Fisket i Phan Thiet är en mycket viktig industri och staden är välkänd för dess fisksås, Nuoc Mam, som används flitigt i asiatisk matlagning. Under sommarmånaderna vid fiskets högsäsong finns är enorma mängder små fiskebåtar. Ibland kan man känna en krafig odör över staden då vindarna ligger på från fisksåsfabrikerna. Grunden i den berömda fisksåsen kommer från ansjovisliknande fiskar som legat i speciella upptappningsbad drygt ett år innan fisksåsen framställs. Inte konstigt att det ibland luktar.

Fiskesäsongen medför ändå fantastiskt vackra vyer på kvällarna när det mörknar. Då lyser små lampor överallt ute till havs och att sitta på nåt mysigt strandcafé och se detta är lite speciellt när havet tycks förvandlas till en "flytande stad" i mörkret.

Stränderna runt Phan Thiet är mycket vackra och är absolut några av vietnams vackraste stränder. Eftersom kärnan av staden är lyckligtvis belägen en mil inåt landet från kusten sett. Besöker du Phan Thiet så har du ett enormt utbud av vackra stränder, det törs vi lova. Du kan läsa mer om Vietnams vackraste stränder här »

En del menar att Bai Rang eller Rang Beach som den ofta kallas, utanför Phan Thiet är den vackraste stranden i hela vietnam. Den ligger 15 km norväst om staden och är bevuxen av mängder av vackra kokosnötspalmer. Den strand som dock är mest populär är Mui Ne Beach och dess fantastiska sanddyner (se bild till höger). Hlet klart värt ett besök en varm dag som kräver svalka.
Blue ocean resort
Blue Ocean Resort

Golfbanor i Vietnam - spela golf i Phan Thiet
Phan Thiet har några av Vietnams bästa golbanor

Stranden Mui Ne Beach vid Phan Thiet och dess vackra röda sand dyner


Stranden Mui Ne Beach vid Phan Thiet
Mui Ne Beach

Fiskebåtar i Phan Thiet Vietnam
Fiskebåtarna samlas i stora flockar utanför Phan Thiet


Underskatta inte de fantastiskt goda soppköken och gatuköken i staden. Det är ofta här du får smaka riktigt god vietnamsesisk matlagning. Priset är i det nämaste obefintligt och man känner sig nästan dum för att betala så lite för den goda maten Ät billigt och gott vid något soppkök
 
Fakta om Phan Thiet

 • Invånarantal: 100.000

 • Phan Thiet är ett perfekt ställe att vistas på för den som gillar att spela golf. Här finns några av Vietnams bästa golbanor.

 • Hoang Yen Restaurant är ett mycket bra matställe i centrala Phan Thiet. Härifrån går du inte besviken.

 • Ett supertips på boende är Blue Ocean Resort som ligger perfekt vid vackra Mui Ne. Här bor du mycket bra för en överkomlig penning

 • Det finns gott om barnvänliga stränder och mysioga lugna områden utanför Phan Thiet

 • Dagstemperaturen varierar mellan 26 - 30 grader hela året

 • Det kan vara tufft att få boende på ön stora delar av året, besök vår bokning för Phan Thiet och säkra ditt boende, läs mer här


 • Att ta sig hit

  Det går bussar hit från Mien Dong busstation i Ho Chi Minh. Busstationen i Phan Thiet ligger i den norra delen av staden. Den närmsta tågstationen ligger 1.2 mil väster om Phan Thiet, i staden Moung Man. Reunification Express tåget mellan Hanoi och Ho chi Minh stannar här. För övrigt ligger Phan Thiet längs motorvägen National Highway 1. Det är 20 mil till Ho Chi Minh, 25 mil till Nha Trang och 25 mil till Dalat.

  Resehandbok Phan Thiet

  Besök vår butik och skaffa dig en guidebok inför äventyret. Perfekt att både läsa innan resan och använda som hjälp och rådgivare under resan. Vi säljer också flera guideböcker på svenska till Vietnam, bl.a. Berlitz och Första Klass reseguider.
  Läs mer »
  Guidebok till Phan Thiet

  Klimatet på Phan Thiet

  Phan Thiet har endast 10% luftfuktighet under hela året vilket gör staden och dess provins till vietnams torraste område. Temperaturen ligger på stadiga 28 grader ungefär och klimatet får anses bra året om. Man ska också tillägga att det regnar endast hälften så mycket i kustbandet vid Mui Ne Beach än i själva staden Phan Thiet.
  Vädret i Phan Thiet just nu »
  Hotell och Boende tips i Phan Thiet

  Canary Beach Resort
  Phan Thiet, Vietnam
  Pris från 72 USD
  Läs mer »
  Hotell Canary Beach Resort
  Full Moon Beach Resort
  Phan Thiet, Vietnam
  Pris från 70 USD
  Läs mer »
  Amaryllis Resort
  Phan Thiet, Vietnam
  Pris från 79 USD
  Läs mer »
  Hotell Amaryllis Resort
  Muine Paradise Resort
  Phan Thiet, Vietnam
  Pris från 34 USD
  Läs mer »

  Karta över Phan Thiet - Navigera med musen för att zooma, välja karta samt flytta kartan

   
  © 1999-2019 VietnamPortalen            
   
  Annonsera här »  

  Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världenTirendo.se - motorcykeldäckThailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand
  Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
   
   
  Söker du Hotell Vietnam
  Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
  Länktips:
  Vädret i Vietnam »

      Tips från butiken!

  Pyssla på resan för barnen
  111:- 79:-
  Se alla erbjudanden i butiken