Boka Hotell | | | Tipsa en vän 

ReseArtiklar och Reseberättelser Australien

Skriv researtiklar och reseberättelse till Australien. Gör som många andra, skriv din egna artikel eller reseberättelse. Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter. Skapa konto nedan och kom igång direkt!
Hem | Logga in | Skapa användare

Skapad 2021-03-18 12:54
Ändrad 2021-03-18 12:54
Kategori Information & fakta
Område Australien
Läst ggr: 526

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Anv: Mats
Namn: Mats Oskarsson
Från: Lödöse
Antal Artiklar: 8
Läs mer om Författaren »
Förord - Beskrivning av artikeln
Tasmanien är Australiens största ö och den enda ö-staten. Den är skild från fastlandet av \Tasmanien - en pärla i AustralienTasmanien är Australiens största ö och den enda ö-staten. Den är skild från fastlandet av "Bass Strait" sundet, vilket är cirka 220 kilometer bred vid sin smalaste del, är känd för sitt varierande väderförhållanden med starka stormar som poppar upp från ingenstans. Det beror på att detta är platsen där varma luftmassor från norr och svala luftmassor från söder möts. Tasmanien ligger nära delstaten Victoria och är förbundet med fastlandet genom regelbundna färjeförbindelse från Melbourne till Devonport. Eftersom båten inte rör sig mellan de två närmaste punkter, men de två största städerna i området, är avståndet istället 440 kilometer.Tasmaniens Historia

 Tasmanien upptäcktes av Abel Tasman 1642, en havsfarare från irländskt ursprung som fick privilegiet att namnge ön. Han kallade emellertid landet för Van Diemen. Senare, döptes Van Diemen delstaten om efter sin upptäckare - och fick således namnet Tasmanien. Faktum är att under dessa tider var det mycket svåra seglatser att segla från Europa till Tasmanien. Resan tog många månader och ofta nådde endast en del av besättningen fram, många dog under resans gång. Ett intressant faktum om Tasmanien är att det under invandringen av européer, så fanns det mer aboriginer i Tasmanien än i övriga delar av australien. Detta skulle kunna förklaras med den svala, milda och uthärdliga klimatet på ön, liksom förekomsten av mycket stora vattentillgångar.


Klimat

Tasmanien är den enda plats i Australien som har ett tempererat klimat. Det finns fyra årstider, men på grund av närheten till Stilla havet är klimatet milt, utan extrema temperaturer. I de norra delarna av ön är temperaturen 2-3 grader högre än i söder. Sommaren är varm och skön, men inte särskilt het. I januari och februari når temperaturen i Davenport ca 24 ° C. Som jämförelse, på sydkusten i Hobart, överstiger den sällan 22 ° C. Havet tillåter inte vintern bli särskilt kall. Även under den kallaste månaden - juli - sjunker dagstemperaturen i Davenport endast till ca 12 ° C. Under våren och hösten är temperaturen vanligtvis i intervallet 15 till 20 grader. Snöfall är extremt sällsynt med undantag för de högsta bergsområdena. I de nedre kustområden utgörs nederbörden huvudsakligen av regn. Den nederbörd som faller över Tasmanien är måttliga och jämnt fördelade över hela året. Det kan falla mellan 30 och 50 millimeter regn per månad. Sammantaget finns det en liten ökning i nederbörd under andra halvåret då vintern och våren befinner sig på södra halvklotet.


Naturen och geografin

Tasmaniens natur och geografi är unik. Ön är huvudsakligen täckt av barrskog och domineras av olika ormbunkeväxtarter. De finns ingen motsvarighet någon annanstans. De besökare som har haft möjlighet att skymta en verklig Tasmaniansk skog säger att vegetationen skapar en känsla av en förhistorisk skog. Lokalbefolkningen är ansvariga för att bevara denna skatt. Under 80-talet har skogshuggare stoppats av lokalbefolkningen strax innan förstörelsen av otroliga vackra skogar. Lokalbefolkningen omfamnade träden och bildade levande kedjor för att driva sin vilja igenom. Tasmaniens skogar är idag skyddsområden och kommer att bevaras för kommande generationer i sin fulla prakt. Charmen av öns natur är oändlig! Tasmanien, i motsats till Australien, är mycket rikt på vattenresurser och här hittar man många härliga sjöar med kristallklart vatten. På vissa ställen har det också bildats vackra vattenfall. Ett av de vackraste vattenfallen är Liffey Falls, som löper ned genom de täta skogarna i norra Tasmanien. Ön har också många vackra stränder. Mest attraktiva av dem ligger på östkusten. Särskilt attraktivt är Oyster Bay.Djurliv

Djurlivet i Tasmanien består av ett stort antal endemiska arter - dessa är djur-och växtarter som inte kan hittas någon annanstans i världen. En av de mest endemiska företrädaren är Tasmanska djävulen. Idag kan detta unika lilla rovdjur med mycket stark bett (4 ggr starkare än pitbull) fortfarande leva vidare i öns skogar. Dock var en annan art inte så lycksoam, nämligen Pungvargen. Tyvärr har pungvargen inte visat sig vara så anpassningsbar och 1936 dog den sista i djurparken i Tasmanien huvudstad - Hobart.


Städer och befolkningen i Tasmanien

Tasmanien har en befolkning på omkring 500 000 personer. Det betyder att det inte finns några stora städer här, eller åtminstone inte av europeiska standarder. Den största staden är Hobart, som är huvudstad på ön. Det bor cirka 250 000 invånare eller ca 50% av den totala befolkningen. Staden är mycket vacker, tyst och lugn. Ön och dess specifika kuststad har en charm som Australiens invånare ärvt från Europa. Andra större städer är Launceston och Devonport, som båda ligger i den norra delen av ön. Devonport ligger på stranden vid  Bass Strait och här avgår regelbundna färjeturer till Melbourne, Victoria.

Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i koden

Skriv sifferkoden i fältet


Kommentarer som skrivits till artikeln


anka bra artikel som inbegriper det mesta om Tasmanien i korthet. lite mer om djurlivet skulle dock vara passande


Annonsera här »  
Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världen
PhuketPortalen - sveriges största reseguide till Phuket
Thailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand
Boka vandrarhem - budget hotell och vandrarhem hostels över hela världen
Hotell Thailand - finn ditt drömboende hos oss - snabba svar - bra priser
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område

Lägg till Vietnam Portalen i dina favoriter Kontakta oss på Vietnamportalen Online just nu:
 
© 1999-2008 VietnamPortalen