Researtiklar - Vietnam & Asien

Har du varit ute och rest och vill dela med dig av dina äventyr? Eller vill du bara "skriva av dig" lite? Logga in och skriv för allt vad tygen håller, det finns massor av människor här på vietnamportalen som vill läsa just din artikel, vi har runt 50.000 unika besökare varje månad. Har du inte redan ett medlemskap hos oss så kan du enkelt skapa ett, det tar bara 1 minut. Dela med dig av dina äventyr!

Artikelarkiv start | Bli medlem | Logga in

Skapad 2021-02-01 13:01
Kategori Information & fakta
Område Vietnam
Läst ggr: 9383

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Namn: mangrove
Antal Artiklar: 1

Förord - Beskrivning av artikeln
Praktiska tips som gör din ankomst och vistelse i Vietnam lite enklare.Vietnam Saigon/Puh Quoc-tipsVar just i Vietnam och tänkte ge lite praktiska tips (jag hittade själv inte så många innan jag åkte).

OBS Jag var där 2009 och jag vet inte om/hur priserna eller valutan ändrats. OBS

Omdöme: var i Saigon/Puh Quoc 2 veckor i januari 2009 och stormtrivdes (det verkade de andra på planet hem också ha gjort). Mycket lugnare än t ex Thailand som jag har tröttnat på. 

Klimat: tänk på att klimatårstiderna i Vietnam är olika beroende på om du är i norr eller söder. Och på väst och östsidan i söder. Kolla på weather.com (ön Puh Quoc i Thailändska golfen verkar vara solsäkrast)

Språk: inte så många som kan konversera på engelska. Och de som kan många ord har ofta ett uttal som gör det lite svårt att förstå dem. Men allt löser sig. Alla jag träffade var väldigt tillmötesgående.

På flygplatsen i Saigon/fixa valuta.

Du behöver inte växla hemma. På flygplatsen finns ATM (dvs Minuten/Bankomat) i ”sista” hallen där också hotell- och taxibokning finns.

ATM i Vietnam har ibland uttagsbegränsningar på 1 000 000 eller 2 000 000 Dong. Kursen i januari var 100 000 dong= 50 SEK, 200 000 dong= 100 SEK, så 1 000 000 dong= 500 SEK. Hur mycket flygplatsATM:ns begränsning är vet jag inte men jag kunde ta ut 4 000 000 dong (2000 kr). Den tog dock en mindre avgift på 20 000 dong (10 kr) + min banks avgift på 40 kr.

Ta sig från flygplatsen är enklast med taxi. En taxi till distrikt 1 (backpackerområdet/”centrum”) ska kosta 70-100 000 dong (35-50 kr) om mätaren används. Men taxichaffisarna utanför ankomsthallen försöker ofta lura turister att de bara kör för fastpris och drar till med 300 000- 500 000 dong (hutlöst). Lyckas du inte få dem att sätta på mätaren så gå in i ankomsthallen igen och boka en taxi till fastpris på 120 000-150 000 dong hos någon av taxibokningsfirmorna. De visar dig sedan till rätt taxi.

MC-taxi finns också. Känns kanske lite våghalsigt för den som inte vant sig vid den vansinniga trafiken, men det funkar bra. Betala max 50 000 dong till föraren.

Boende i Saigon

Många bor intill backpackerområdet vid D Dec Tham/D Bui Vien-gatorna. Ser lite ruffigt ut vid första anblicken men det är trevlig stämning och en bra mjukstart på Vitenamtrippen. Finns många billiga restauranger i området. Dessutom gångavstånd till de största sevärdheterna.

Och här finns Go2 som är ett bra uteställe med barer på flera våningar (och bra barmusik).

 

Göra i Saigon         

Är inte för mycket för museibesök men missa inte War Remnats Museum! Utställningen är en nyttig och fruktansvärd påminnelse av kriget.

 

Bada i Saigon

Om du bor på ett hotell utan pool så kan du ändå få dig ett dopp. Lyxhotell som Rex hotell har sin takpool öppen för utomstående om du köper en badbiljett för 8-9 USD för en heldag.

Finns också ett äventyrsbad, Shark Waterworld i distrikt 5, taxi dit kostar ca 40 000 dong från backpackerområdet. Inträde cirka 40 000 dong. Lite öststatsfelling men helt ok 25 metersbana och jaccusi.

Om du är bastusugen och kille så tänk på att bastustället kan vara ett samlingsställe för homosexuella. Det upptäckte en saunasugen Finne jag träffade när han satt med 14 okända män i en bastu…..(have you ever been with a Vietnamese man…?)     

Betala/shoppa

US-dollar går alltid bra att handla med. Men den inofficiella växelkursen till Dong är ibland lite knepig. Du får cirka 16 000 Dong på 1 USD när du använder USD. Men när säljaren/hotellet etc ska översätta ett pris i Dollar till dina Dong så får du ibland betala cirka 18 500 Dong för 1 dollar. (OBS Alla hotell etc räknar inte så här konstigt utan har en rak kurs på cirka 16 000).

Tänk på att pruta på allt som inte har ett fast pris. En T-shirt ska till exempel inte kosta mer än 2,5 USD även om försäljaren börjar på 7 USD.     

Äta och dricka

Saigon (och turistorterna) är tydligen dyrt jämfört med övriga Vietnam (obs hörsägen från de som rest runt). Med ”dyrt” menas att en varmrätt vietnamesiskt/thai kostar 30 000-60 000 dong (15-30 kr) och en 45 cl mellanöl (grön Saigon)/33 cl starköl Tiger kostar cirka 15 000 dong (7 kr 50 öre). Den dyraste ölen jag köpte på hela resan, på Go2, kostade 33 000 dong (16 kr 50 öre).

Vad västerländsk mat kostar vet jag inte riktigt. Vill jag äta biff och pommes kan jag ju lika väl stanna hemma.

Observera att Vietnamesisk mat inte är lika kryddstark som Thaimat.

 

Trafiken

Är hemsk. Förvänta dig inte att få gå lugnt över en gata. Du måste kryssa mellan alla scoutrar, bilar och bussar. Marginalerna är små men efter ett tag lär man sig att följa med strömmen och ta sig över helskinnad (men med hjärtat i halsgropen).

Puh Quoc

Är en ö på Vietnamns västra sida. Här är det sol och strand som gäller. Knappt något uteliv. Stan/byn Doung Dong stänger vid 22-23 och det gör många strandrestauranger också.

Lättast att ta sig hit är med flyg. Grundpris från Saigon 52 USD. Kan bokas via nätet ivivu.com eller Vietnamese Airlines hemsida. Vid nätbokning tillkommer 6-8 USD per biljett. Vid ett av de stora hotellen (Saigon Phu Q-nånting) på Long Beach finns ett VA-kontor där det går att boka, och omboka gratis, din biljett. Tar bara kontanter men det finns ATM utanför

Går också att åka båt från fastlandet och buss till och från Saigon och andra orter men tänk på att busstransporter tar mycket längre tid än hemma.

Båt och flyg anländer till den lilla stan Doung Dong är därifrån tar man lämpligast biltaxi till sitt hotell (hotellraggare finns på flygplatsen för den som inte förbokat). Biltaxikostar från 40 000 dong, mc cirka 20 000 dong.

Söder om stan ligger den flera km långa Long beach. Härlig strand med palmer och inte många försäljare. Här ligger de flesta hotellen (resorten). Dyrare boende än i Saigon. Tex Sea Star resort är fräscht och fint med Bungalows från 35-40 USD per natt. De stora, och dyrare, resorten går att boka online. De mindre får man ringa, faxa eller mejla och vänta på svar.

Ett budgetalternativ är Kim Nam Phuong Hotel med enkelrum (fläkt+kallvatten) för från 8 USD natt till trippelrum med AC+varmvatten för 25 USD. Dessutom en alldeles utsökt receptionsrestaurang. Fax 077.3 981122 eller  tl 077.3 846319 eller mail [email protected]

Jag tog en snorkeltur 15 USD till småörna söder om Puh Quoc. Vackra rev och omgiviningar men inte så mycket fisk. Dessutom ett besök på stranden Bai Sao på östra sidan som var helmysig.

Hyra moppe en dag och skutta runt på de otroligt gropiga dirtroadsen kostar 8 USD per dag. Vacker ö att utforska sa de som hade gjort det.

PS Det har enligt uppgift inrättats en färjelinje mellan Puh Quoc och Kambodja som bara ligger några kilometer bort. Vad jag läst mig till kan man inte fixa visum i gränskontrollerna- om det stämmer- måste man fixa det i förväg på ambassad DS

 

Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i kodenKommentarer som skrivits till artikeln


Nina Karelius Suverän information. Vi skulle vilja åka till Vietnam och detta var ju guld värt. Vi har varit två vändor till Thailand, nu vill vi se annat.
Mvh Nina!
Moni Tack! Många bra tips att ta till sig.
Gunilla Jätteglad över ditt resetips!!
Andreas Kanon!
Tack för artikeln. Själv åker jag om drygt en vecka och funderar på att slappa en vecka i antingen Puh Qouc eller Nha Trang.
Siw Hej o Tack för bra information.....reser i början av mars till Phan Thiet.....
Ann-Louise Peterson hej och tusen tack, vi kommer till Saigon i mitten på mars. var du också i Hanoi?
vi åker den 28 feb. Mkt bra om priserna både för boende och taxi.
Ingegärd Roligt att läsa din berättelse och tips, var själv i HCMC, Mekongdeltat och Puh Quoc 2004. Kul att du nämde Bai Sao. I april tar vi sträckan Hoi An - Saigon (HCMC) är vädret bedrövligt, prövar vi Puh Quoc. Förra året besökte vi Hanoi, Halong Bay och Hoi An. Hoppas ni andra som far nu i vår delar med er av upplevelser..
Margit o Jeanette Planerar för 2 veckor i Vietnam och har hittat Puh- Quoc och dina resetips kom som ett brev på posten. Mycket bra. Tack!
Inger Jättebra och utförlig beskrivning!!Vi åker om 2 dagar till de båda ställena.Det var bra att du skrivit så mycket om ställena för vi har inte hittat så mycket information Tack skall du ha !!
Peter Almqvist Kanon skall åka i morgon 18/3för att träffa vår son. bra med lite första hands info tack
Mvh peter
Patrik tackar för tipsen, kanon bra!
åker till Vietnam imorn =)
Lotta KANONBRA info! Tusen tack, den är till stor hjälp då det är svårt att hitta annan bra info.

Hälsn. Lotta
mangrove Tack för alla uppskattande kommentar.
Paula: var inte på någon dåliga restaurang på PQ. Men det fanns de som höjde sig över mängden. Vill speciellt nämna seafoodstället som ligger precis till vänster vid entrén (om man svängt av från huvudvägen) till Kim Nan Pounghotellet. Ser inte mycket ut för världen (tom lite sjaskigt) men maten är över all förväntan.
Kolla också in utomhusrestauangerna på "marknaden" inne i stan. På den som var absolut bäst (det var den billigaste) kunde personalen typ 3 ord på engelska. Men teckenspråk funkar utmärkt.
Några bekanta tog förresten in på Sea Star och var helnöjda. Mycket familjär stämning.
Paula Svensson TACK! Vad härligt att få så bra info :) Vi i vår familj tycker om att gå ut och äta på kvällen -vet du hur restaurangerna är på ön? Någon som varit på Koh Tao som kan jämföra de båda öarna? Vi kan varmt rekommendera Koh Tao i Thailand :)
Daniel Jätte bra upplysningar! Åker till Saigon imorgon! Tack.
Ingmarie Tack för tipsen!
De kommer underlätta en del.
Rita Tack för bra information. Har antecknat så pennan är röd. Åker på torsdag(12-11-2020) till Vietnamn. Eftersom det är första gången, och inte är purung, är det toppen att få läsa dina tipps.
stig mycket bra artiklar med fina tipps
Erica Kanon att få läsa alla bra tipsen. Jag och min man + ett par till är sugna att åka till Phu Quoc. Kan kvällarna bli "tråkiga", du skriver det stänger det mesta kl 22-23. Finns det ställen att sitta och njuta av värmen och en kall öl?
Erica Kan det bli lite långtråkigt på Puh Quoc på kvällarna iom att allting stänger?
mangrove Angående långtråkighet....det beror nog på vilket ställe ni bor. En del resorts hade öppet lite längre än 22 och det såg trevligt ut (på avstånd).
Men jag träffade massor av trevligt folk bara utanför rummet. Och stänger restaurangerna/barerna köper man med sig lite dricka...no problems
Men om ni förväntar er hålligång som man bara kan hänga på eller drar er för att ta kontakt med okända...ja, då kan det nog bli lite långtråkigt
Thomas Lange Tack för bra info inför vår semester på Phu Quoc och Ho Chi Minh city
mangrove Är i Kambodja nu. Bara ett par mil från PQ. Vad jag förstår finns det en färjelinje mellan PQ och Kambodja nu. Men man måste ha fixat visum innan.
Jenny: ja det ligger mitt på på Long B.
Jenny Hej!
Tack for ett jattebra inlagg! Ar nu i Saigon och ska snart vidare till Puh Quoc. Det budgetboende som du rekommenderade, Kim Nam Phuong Hotel ligger det pa Long beach? Hur ar rummen?
MVH Jenny
ulrika jansson tusen tack! överger thailand som man känner som sin egen ficka! blev helt plötsligt osäker och kände att jag måste kanske söka lite info innan jag åker, det löst du! Tack:-)
Monika Mycket bra information. Vi åker till Vietnam om två veckor och har haft lite funderingar kring valutan dong/usd.
Molly Jättebra skrivet! Tack för hjälpen.
Gurli Bra artikel, försöker hitta en resa på 3 veckor till Vietnam i januari 2011. Det verkar som man måste fixa det själv...
Babasito Trevlig och mycket användbar information.
Ina Stort tack för bra info =)
Ska själv åka dit i janu/feb 2011 och tänkte resa med buss från Hanoi till "Saigon" med ett flertal stopp på vägen. Lite avslappning i Puh Quoc tänkte jag hinna med innan hemfärd. Sammanlagd tid i Vietnam blir 3 veckor, jag tror det blir lagom. Tack för hotelltipset om Puh Quoc. Jag reser ensam så budgetalternativet var ett bra tips!!! Har du mer tips på var man skall lägga ett par extra dagar så hör gärna av dig! Även om någon annan ensamresande vill mötas upp på något ävntyr =)
Gun-Britt Mycket som är bra att veta, tack för det, om vi kommer iväg.
marsun Hej mycket anvädbar fakta tack.
Vi ska åka den 10/1-12 till vietnam för första gången så det känns spännande ,
Undrar om någon har köpt glasögon från Saigon ? var kan man köpa dessa och ca. priser ! är det någon som vet !
tacksam för svar .
Henke Grymt bra info!
Du har svar på alla mina frågetecken inför Vietnam & Phu Cuoc!
Tackar ödmjukast för denna briljanta artikel..
Ludde Tack för Informativa resetips !
SunCityfamily Ja det stämmer, det går båt mellan Phu Quoc och Kambodja. Finns massor med färdiga paketresor att köpa. Beroende på vart i Kambodja du ska till. Som jag förstod fixas visa vid gränsen.Berättade några svenskar vi träffade där. Vi hade det redan och det fixades snabbt när vi anlände till Kambodja pris 20 $ (jan14) Vi tog en sk Sleepingbus från staden Siem Reap (nära Angkor Vat) till Phu Quoc. Det kostade 45 $ per person och båten till Phu Quoc ingick. Stora sovbussen gick till Sianockville i Kambodja.Där fick man gå av och blev efter cirka halvtimme upphämtad av minibuss. Som tog oss över gränsen och till båten. Finns som sagt massor med paket att köpa hos resebyrå på plats. I Phu Quoc finns John''s resebyrå. Alldeles nära rondellen vid nattmarknaden. Där pratade hon bra engelska.
M o J-O PQ jan 2014:
Long beach är somsagt en låång beach med resorter hela vägen, en smal strandremsa men inga nasare.
Nattmarknaden inget krimskrams, mest mat = seafood, o lite mer "ordentliga grejjer"
Taxi hade taxameter
Vi kom med buss från Siem Rep, åkte båt över där de sålde bussbiljetter till "city". Vi bode på Coco Palm resort lite norr om byn (hårt bokat pga nyåret), lite dyrare, men stränderna betydligt tommare än long beach, så åk gärna dit även om ni bor i city (ta taxi till Coconut ex vis, bara att gå ner på stranden där)
Som sagt, röjj finns nog "bättre" ställen, men lugnt o fint så är det perfekt.
[email protected] Mer om Phu Quoc!


 
© 1999-2019 VietnamPortalen            
 
Annonsera här »  

Tirendo.se - motorcykeldäckVi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världenThailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand
Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
 
 
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
Länktips:
Vädret i Vietnam »