Boka Hotell | | | Tipsa en vän 

ReseArtiklar och Reseberättelser Thailand

Skriv researtiklar och reseberättelse till Thailand. Gör som många andra, skriv din egna artikel eller reseberättelse. Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter. Skapa konto nedan och kom igång direkt!
Hem | Logga in | Skapa användare

Skapad 2020-07-08 00:30
Ändrad 2020-08-12 02:35
Kategori Information & fakta
Område Thailand
Läst ggr: 5917

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Anv: Marlene
Namn: Marlene Richter
Från: Ulricehamn
Antal Artiklar: 5
Läs mer om Författaren »
Förord - Beskrivning av artikeln
Mike skriver en rapport om läget på öar och koraller på Similan Öarna efter Tsunamin. Även Khao Lak beskrivs. Tidigare publicerad i Thailandguidens Forum.Similan Islands och dess skador efter TsunaminSimilan klarade sig bra efter Tsunamin, bara norra delen av stranden som försvann med vågorna en jag skulle tro att sanden är tillbaka där nu efter sommrarnas monsuner.
Tälten på ö nr 4 och 8 är nog också nya för vågorna tog med sig alla tälten ut i vattnet när kommer några bilder några timmar efter tsunamin. När vi var där så gjorde vi bra några få dyk efter tsunamin.
här kommer en rapport från en som bor och jobbar i området

Drygt en månad har nu passerat sedan Tsunamin drabbade vår kust och livet börjar så sakteliga återgå till det normala för de flesta här nere.
Ingen kan förneka att denna katastrof och dess hemska följder är ett faktum, men tyvärr har medias rapportering saknat de nyanser som man kan förvänta sig av en sådan viktig opinionsbildare. TV och övriga media har ensidigt visat det hemskaste bilder dom kunnat lägga händerna på, med följd att gemene man i Sverige har ett intryck av att Phuket drabbats av samma öde som de närbelägna orterna Khao Lak och Phi Phi.

Similan IslandsPhuket är en stor kuperad ö, ca. 6 mil lång och 1½ mil bred med höga berg längs den västra kustremsan. Insprängt mellan dessa berg ligger turistorterna och dess stränder. Endast standområdena med dess närbelägna byggnader (mestadels enklare restauranger, men också en del hotell) var utsatta för vågens förödande kraft, själva turistbyarna där de flesta hotellen ligger var i stort sett inte alls påverkade och all verksamhet har fortsatt som tidigare. Stränderna var redan inom en vecka uppstädande och är idag p.g.a. detta vackrare än någonsin. Undantaget är Kamala Beach och området runt strandgatan i Patong (största delen av Patong fungerar dock normalt) där förödelsen var stor och mycket arbete återstår innan allt är tillbaks till det normala. Medias björntjänst till det Thailändska folket har inneburet att Svenska turister har vänt ryggen till Phuket med följd att tusentals människor förlorat sina arbeten. Självfallet skall media informera om denna hemska händelse, men om dom verkligen vill hjälpa den drabbade befolkningen att komma igenom denna tragedi så borde dom också se som en andra huvuduppgifter att rapportera om den verkliga vardagen i Phuket, dess snabba återgång till det normala och slutligen uppmana Svenskarna att återvända till denna vackra ö.

Medias rapportering om dykplatserna på Similanöarna följer samma spår som övrig rapportering av katastrofen. Rubriker som "Dykplatserna på Similan helt förstörda"? har florerat i press och TV. Låt mig säga detta, DET ÄR INTE I NÄRHETEN AV SANNINGEN. Kanske grundar sig medias uttalande på information dom fått från dyk som gjorts någon dag efter Tsunamin. Vi dök på Similan den 27:e December, dagen efter Tsunamin och var chockade av vad vi såg, ett gråvitt sedimentlager täckte reven och det såg ut som ett månlandskap. Detta lager spolades bort av strömmen redan efter några dagar och korallerna med alla dess färger kom fram igen.

Till dags dato har vi varit ute på tre turer till Similan efter Tsunami, totalt spenderat 15 dagar där ute och gjort ca. 60 dyk. Vår bild av Tsunamins påverkan under vattnet är följande:

Båt tur till Similan Island dykningKorallerna på Similan har fått större skador än vad dom normalt drabbats av under lågsäsongens stormar, men inte alls i den utsträckningen som viss media vill påskina. Ett fåtal dykplatser (Christmas Point, Deep 6) har kraftigt skadats, vilket innebär att vi inte kommer att dyka där på överskådlig framtid. Många dykplatser har fläckvisa skador, då vanligtvis på grundare vatten, vi kommer under dyken att i möjligaste mån undvika de skadade partierna. Där finns också dykplatser som över huvud taget inte haft någon påverkan av Tsunamin (Richelieu Rock ? vanligtvis höjdpunkten på turen, Shark Fin Reef,
Hidaway, Barracuda Point, Beacon Reef, Fantasea Reef, Koh Bon Pinnacle).

Ett par positiva förändringar efter Tsunamin är väl värt att nämna. Det marina livet är av någon anledning betydligt rikare jämfört med tidigare, vi har sett mycket Manta (innan Tsunamin endast en gång denna säsongen), Sköldpaddor och Haj. Rapport om att Valhajen har varit på besök igen har också kommit in. Sikten var på den första turen vi gjorde efter Tsunamin (Jan 05 ? 11) extremt bra, på vissa dyk upp till 50 meter, något jag bara upplevt ett par gånger under de 12 år vi kört våra Similanturer.


Trots vissa skador på Similans koraller har vi kunnat erbjuda våra gäster mycket bra dykning efter Tsunamin och alla har varit helnöjda. Ta gärna en titt i vår gästbok, där får ni en bra bild av hur våra gäster upplevt turerna efter Tsunamin.
/ Mike

Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i koden

Skriv sifferkoden i fältet


Kommentarer som skrivits till artikeln


Camilla Frodin Skitbra... Åker snart... 10dgr kvar. Tjo ho!!!!
PA VAr dä i jan 2010 och kan intyga att där fanns massor att se. Ett paradis såväl över som under vattnet


Annonsera här »  
Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världen
PhuketPortalen - sveriges största reseguide till Phuket
Thailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand
Boka vandrarhem - budget hotell och vandrarhem hostels över hela världen
Hotell Thailand - finn ditt drömboende hos oss - snabba svar - bra priser
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område

Lägg till Vietnam Portalen i dina favoriter Kontakta oss på Vietnamportalen Online just nu:
 
© 1999-2008 VietnamPortalen