Researtiklar - Vietnam & Asien

Har du varit ute och rest och vill dela med dig av dina äventyr? Eller vill du bara "skriva av dig" lite? Logga in och skriv för allt vad tygen håller, det finns massor av människor här på vietnamportalen som vill läsa just din artikel, vi har runt 50.000 unika besökare varje månad. Har du inte redan ett medlemskap hos oss så kan du enkelt skapa ett, det tar bara 1 minut. Dela med dig av dina äventyr!

Artikelarkiv start | Bli medlem | Logga in

Skapad 2021-01-09 10:01
Kategori Guider
Område Vietnam
Läst ggr: 5544

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Namn: Mia
Från: Varberg
Antal Artiklar: 33
se användarens profil »

Förord - Beskrivning av artikeln
Efter att ha tillbringat 10-12 veckor i Saigon under 2010 kommer här min egen lilla guide med tips på hur jag gärna spenderar mina dagar i stan. Hoppas jag med detta kan inspirera några fler till att stanna en dag eller två extra i HCMCEn personlig guide till Saigon Boende

Jag gillar dessa två områden för boende:

District 1:
Området på båda sidor om 23/9 parken. Flest hotell och guesthouse hittar man mellan Pham Ngu Lao och Bui Vien gatan. I riktning mot Binh Tahn marknaden är atmosfären mer Vietnamesisk då här även ligger många vanliga bostadshus.

District 5:
Området där Windsor Plaza hotell ligger

Tips: Har du hittad ett ställe som verkar bra, passa alltid på att även titta på deras bästa rum. fta är prisskillnaden minimal mellan en stor suite, högst upp med frontview jmf med en liten skrubb längst ner utan fönster.

Med utgångspunkt från dessa två områden kan man (efter några dagar) ta sig runt till fots nästan överallt i centrala Saigon.

 

Kartor

När man har lärt sig leva med trafiken och överfulla trottoarer, går det faktisk bra att ta sig runt på egenhand. Men bra kartor är viktig.

Starta med gratis kartan som vattendockteatern ger ut, denna finns att hämta gratis på alla resbyråer i Pham Ngu Lauo området.

Nästa steg är att införskaffa busskarta. Busstationen Benh Thanh eller busstationen Cholon delar ut denna. Busskartan finns även på nätet http://www.buyttphcmc.com.vn/

Inhandla en karta över Stor-Saigon, kostar ca 15000vdn och finns i bokhandeln

 

Ta sig runt

Saigon är uppdelat i ett numeriskt system, vilket gör det enkelt att hitta. Varje affär har fullständig adress skriven på utsidan, börjar med husnummer, gatunamn, del av området (numerisk), distriktet (oftast numerisk, distrikten är listade på kartorna) och avslutas med staden. Man kan därmed alltid se vilket distrikt man befinner sig i och samtidigt hyfsat enkelt följa med på kartan

Till fots.
Inte så illa som man tror, tack vara att här finns många stora träd planterade som ger behövlig skugga en varm dag. District 4 är trevligt att promenera i, få turister tar sig hit. Våga att gå i gränderna och stanna gärna till för en fika eller två. Ser du skylten Van Hoa hängande över en gata betyder det att du kommer in i ett bostadsområde där maxhastigheten för fordon är 5km/t. Det är alltid trevligt att strosa genom dessa områden

 

 

Med buss.
Detta är det absolut smidigaste sättet att ta sig runt, alla bussar har AC och priset de första 30 km är 3000vnd (ev. Höjde de priset till 4000 vnd 1 januari 2011) Biljett köper man av konduktören, växel finns. Linjenumret står på framsidan men det lönar sig att vinka in bussen, annars kör den bara förbi hållplatsen. När man vill gå av, ger man tecken till konduktören. OBS bussarna stannar enbart på fasta hållplatser.

 

Bra nybörjare linjer är #1 till Cholon eller #11 till Daem Senh parken. Båda kan med lätthet tas till ändhållplats. #6 kör ibland dubbeldeckare, och kan användes som bra sightseeing genom många olika distrikt.

 

Att göra

 
Gå på museum: War Remnants för att utställning är oerhörd intressant. Andra så som Independence Palace eller Revulotionary museum för att det är vackra byggnader

Bada: I Saigon finns massor av bra badhus, även om omklädningsrummen kanske inte riktig håller den klass vi är vana vid hemifrån. Absolut bästa och billigaste är badet mitt i stan, ”Arbetarnas bad”, ligger bakom vattendock teatern (se gratiskarta ovan). Mitt på dagen är det ofta simundervisning för olika skolklassar, det är inget ovanligt syn att se 100 6-7 åringar lära sig benspark samtidigt. Ta dig tid att prata med barnen, även om alla ställer samma fråga (hur gammal är du, var kommer du ifrån, vad heter du). På detta badet finns ingen solstolar, bara några stenbänkar, men det går bra att sitta på bassängkanten. Billig och bra restaurang, som kan besökas separat utan att först betala inträde till badet.


Vill man ha badpalats med rutschbanor ligger det närmste badet i district 5, annars har du ett bad i Dam Sen parken (district 11) och det ligger även ett stort äventyrsland i disrict 9 (bussen till Mui Ne passerar detta). Bra bad med solstolar hittar du i Ky Hoa Parken (district 10), La Anh countryclub (district 10) eller Van Thanh parken (district Binh Thanh)

Fika! I Saigon behöver du inte gå många metrarna innan du hittar en trottoar servering. Gå inte förbi, stanna och sitt ner och ta''t lugn så som vietnameserna gör. Iskaffe som sköljs ner med en kanna iste brukar kosta mellan 8 000 och 12 000vdn.. På ett lite finare cafe räkna med 20 000 vdn för iskaffe, men då får du som regel kontinuerlig påfyllning av iste i ett separat glas. En annan svalkande dryck i hettan är sockerrörsjuice, uppblandat med lime, kostar 4-6000 vdn.

Titta på folklivet. Görs bäst från en bakåtlutande café stol på en trottoar

 

Gå på Bio. Utöver de biografer som står listade i Vietnam News, ligger det även biografer på följande gator. Tran Hung Dao (district 5), 3/2 gatan (district 10), här ligger det 2 olika biografer, en i samma byggnad som kulturhuset, och en högst upp i det orange Maximum köpcentret och Cao Thang (district 3). Priset varierar mellan olika biografer, klockslag och veckodag, jag har betalat från 40 000 till 120 000vdn. Kvalitet på ljud och bild, mycket bättre än på våra svenska biografer. Som alternativ till Bio, kan man besöka Bobby Brewerie, de har inrättad en egen bio lounge där filmprogrammet byts ut varje vecka. Priset för en fika kostar ungefär som en biobiljett på en vanlig biograf.

 

Läs tidningen Vietnam News. Detta är en engelskspråkig tidning för hela landet, kostar 6000vdn, men oftast köper man den från en återförsäljare som då tar några dong extra. Man får en bra inblick i vad som är viktig i Vietnam just nu, samt även nyheter från övriga världen. Nästan dagligen hittar man en liten notis om något från de olika nordiska länderna. Historia kolumnen – om vad som har hänt i världen just denna dag är båda rolig och bildande läsning

Motionera i parken innan soluppgång. 23/9 parken är otrolig kul att besöka vid 6 tiden på morgonen, när alla pensionärer att ute på sin runda. De visar dig gladeligen hur man använder de olika apparaten som står utplacerade i parken.

Gå på konsert eller teater. Här finns många fasta scener, där det är olika sång och musik uppträdna varje dag, och det gör inget att man inte förstår språket. Två av dessa folkpark scener som är enkla att hitta till ligger längs Cach Mang Thang Tam gatan, en i hörnet CMTT/Nguyen Du (ditrict 1) och en i hörnet CMTT/Dien Bien Phu (district 3)

 

Lyx surfa på Highlands coffe, sjunk ner i en av deras stora fåtöljer och glöm bort för en stund att du är i Vietnam.

 

Mat

Vill rekommendera två restauranger där det går att äta i princip allt mellan himmel och jord.


På Nguyen Trai (district 1) ligger det en dygn-öppen restaurang som serverar fantastisk mat. Frukostmenyn betsår av många olika pho soppor, och givetvis är frukostmenyn tillgänglig dygnet runt. Huvudmenyn tar dig med bland alla olika djurslag som det går att koka god mat på.


Den andra ligger på en tvärgata till Ton Duc Thang, med stort öppet kök som välkomnar en. Tur att man har ritad in de olika djuren i menyn, så att man väljer rätt.


Skall man äta dessert är det Flan som gäller (creme caramel). Trevligaste serveringen ligger på hörnet Calmette/Tran Hung Dao (district 1) där innehaverskan pratar väldigt bra engelska. Hon stänger halv åtta och håller stängd söndagar. 

 

 

 

 

Öl & Vin

I Saigon finns det flera pubar som brygger färskt tjeckisk öl. De bästa är

Golden Prague, Cach Mang Thang Tam gatan (district 3)

Big Man Beer, ligger i Cong Hoa rodellen mellan district 5, 10, 3 och 1

Lion Beer, ligger vid operan, district 1. Testa deras buffet öl på helgerna.


Det ligger även en otrolig trevlig Vinbar i district 4, ungefär mitt mellan broarna och en gata in från älven. Förutom vinutbudet, serveras här god, spännande och modern vietnamesisk mat.

 

 

 

Shoppa

Här finns i princip allt man kan önska sig och lite till. Tack var hjälm-påbudet för mopedister finns här ett otrolig utbud av skojiga (men kanske inte lika funktionella) mopedhjälmar. Varför inte investera i ett par snygga designar? 

Eller passa på att gravera ett skylt till huset där hemma?

För mer traditionella varor som kläder och skor rekomenderar jag följande gator för ”fönster shopping”

  • Nguyen Trai – börja i district 1 och följ gatan tills du änder upp blant pagoderna i district 5. Några få sträckor av gatan är utan shoppingfönster, men då finns där trevliga cafér istället. Missa inte Design våningen i ZEN varuhuset (början på gatan i duistrict 1) Från 400 000 vd kan du handla unika damkläder från unga vietnamesiska designers.

  • 3/2 gatan (district 10)

  • Cach Mang Thang Tam gatan genom district 1, 3 och 10.Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i kodenKommentarer som skrivits till artikeln


Jesper fantastiskt trevlig artikel och bra skrivet också
Anette & Gunnar Vi kanske skulle ha bokat mer tid i Saigon. Tack för alla initierade och fina tips!
Anette Man kan bara älska Saigon!! Tack för alla tipsen!
Gun-Britt Vi får se vart vi hamnar har ej bestämt vart vi ska åka. Det kanske kan bli Saigon tack vare dig.
Bengt Gunnar Kan du förklara på ett bra sätt hur systemet med District 1: osv fungerar. Fortsätter med att söka information om Saigon. Tack för en bra start med din artikel
asia4ever Distrikten i Saigon är en rent geografisk indelning. Distrikt 1 motsvarar innerstan/city centre där de flesta hotellen, museer och övriga turistattraktioner finns. I nästa ”varv” hittar man (medsols) distrikt 3, distrikt 2, distrikt 4 och distrikt 5. Varvet utanför hittar du resterande distrikt. Distrikten är numeriska upp till distrikt 12, efter det används namn som Binh Tahn district, Tahn Binh district etc. Distrikten är tydligt utmärkta på alla lokala Saigon kartor som finns att köpa.
Jesper bra
[email protected] Härligt med Vietnam :)
flintullivar Trevligt att få ta del av Din information och olika ställen att besöka i Saigon.
Vi åker ner i december 2011 och tar gärna emot tips av alla de slag. Jag har skrivit ut texten och den kommer att följa med oss ner.
Ann-Louise Underbar rolig sida. Tack för alla bra tips. Tar den med på vår resa för vi ska för andra gången till Saigon
Roger 1a gången i Vietnam, låter väldigt intressant, tack för värdefulla tips
Dennis En av de bättre "reseguiderna" jag hittat. Tack!


 
© 1999-2018 VietnamPortalen            
 
Annonsera här »  

Thailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världenTirendo.se - motorcykeldäck
Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
 
 
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
Länktips:
Vädret i Vietnam »