Boka Hotell | | | Tipsa en vän 

ReseArtiklar och Reseberättelser Thailand

Skriv researtiklar och reseberättelse till Thailand. Gör som många andra, skriv din egna artikel eller reseberättelse. Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter. Skapa konto nedan och kom igång direkt!
Hem | Logga in | Skapa användare

Skapad 2020-10-01 21:09
Ändrad 2020-10-06 16:33
Kategori Information & fakta
Område Thailand
Läst ggr: 8252

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Anv: LindaC
Namn: Linda Claesson
Från: Göteborg och Bangkok
Antal Artiklar: 2
Läs mer om Författaren »
Förord - Beskrivning av artikeln
Thaiguld - Thailändskt guld
Guld har för många thailändare en djupare innebörd än bara som en ädelmetall av vilken man tillverkar mynt, ringar, halsband, armband, kedjor och andra smycken av. Här får du en bra inblick vad det innebär att köpa guld för en turist farang i Thailand
Om att köpa Guld i ThailandGuld i thailand köpa guld smyckenGuld har för många thailändare en djupare innebörd än bara som en ädelmetall av vilken man tillverkar mynt, ringar, halsband, armband, kedjor och andra smycken av. Thailand hette tidigare Siam och det betyder just guld på sanskrit. Kineserna benämnde också landet som Jin lin, vilket fritt översatt betyder "halvö av guld". Dessutom är guldet ofta omskrivet i thailändsk litteratur, där Budda själv ofta beskrivs ha en "hud av guld". Guld används väldigt ofta vid tillverkningen av buddastatyer och andra religiösa föremål i Thailand.

Smycken och andra guldföremål fungerar också som en slags säkerhet för många thailändare inför eventuella "svårare tider". Under dessa kan föremålen och smyckena pantsättas i utbyte mot kontanter tills familjens ekonomi återigen förbättrats.

Vikt
En så kallad baht thailändskt guld motsvarar 15,244 gram innan det bearbetats. Efter arbete skall vikten fortfarande vara lika med eller mer än 15,16 gram för att den skall kunna benämnas som en baht guld. (För att göra det lite enklare brukar man benämna en baht guld som 15,2 gram)

Karat
Thailändska guldsmycken har oftast renheten 96,5% guld, vilket motsvarar 23 karat. Resterande 3,5% består av legeringar, tex av metallerna silver och brons. Det finns även andra karathalter hos somliga guldhandlare. Karathalt 22, 20 och 18 har blivit vanligare på senare år, delvis inspirerat från sk "farang guld". Om man generaliserar lite, kan man påstå att ju högre guldhalt ett föremål har, ju mjukare är det. (Det beror givetvis också på legeringen) Därför kan en lite lägre karathalt rekommenderas för ringar och tunna smycken.

Utseende
Det thailändska guldet har ofta en intensivt "gulaktig" färg, på grund av den höga karathalten.

Köpa guld
Det finns två stora "skolor" inom guldsmeds-hantverket och guldsmide i Thailand; Sukhothai och Petchburi. Dessa två stilar av guldsmycken finns representerade i de flera tusen butikerna som finns i Thailand. I Bangkok är förstås koncentrationen av guldsmeder och guldbutiker allra störst och exempelvis Yaowarat Road, huvudgatan i Chinatown utmed floden Chao Praya, kan absolut rekommenderas om du är intresserad av att köpa ett smycke.

Karathalten dokumenteras ofta med skyltar i affären och dagens priser finns även angivet om butiken är seriös. Butiker kan ibland få påhälsning från myndigheter i uppdrag att kontrollera att butiken följer de karathalter de utlovar. Vi råder dig att kika runt lite innan du bestämmer dig för ett köp. Thailändskt guld är ofta en investering och absolut ett minne för hela livet.

Allmänt om guld
Kemiskt tecken: Au
Kemisk serie: Ädelmetaller
Atomnummer: 79
Atommassa: 196,9665 u
Densitet: 19,32 g/cm³
Smältpunkt: 1064 C°
Kokpunkt: 2807 C°

Artikeln publicerad från Thailandguiden Forum

Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i koden

Skriv sifferkoden i fältet


Kommentarer som skrivits till artikeln


Mille Jättebra, fast var någonstans kan man köpa guld billigast i thailand, är det bangkok eller
Buddies Finns vitt guld-är guld prisvärt i Thailand??????
Bertil Peterson Mkt intressant! Har en ring ivitt guld från
Rhailand, med en vit opal från Indien.
johnny bra info
monica bergwall mycket bra artikel.har lärt mig mycket.
well done!
ed vegas mycket bra artikel ,fanns med allt utom en sak som du borde ha skrivit om som jag tror alla är intresserade av som inte varit i Thaland ännu.
:PRISER vet att dom varierar men kunde ha gjort et exempel pà vad kostade en baht guld när du var där eller om du inte varit där tagit reda pá det aktuella medel priset. Tack för en finn artikel
jojje Mycket bra skrivit, tack för infon =)
patty thailand 23 karat guld vikt 15,2 gram kostar ungefär 3000 KR.. man kan köpa i Chinatown eller ' Yoa Wa Rad '
Louise Toppen fakta!Är oxå nyfiken på priser. Om jag har med mig en bild på en ring kan jag få den gjord då till ett bra pris? Har de vitguld? Hur vet jag att det är äkta!
Sven Månsson Uttömmande oh bra artikel men priser vore värdefullt
Janette Lindqvist Bra artikel!
finns guld i Vietnam?


Annonsera här »  
Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världen
PhuketPortalen - sveriges största reseguide till Phuket
Thailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand
Boka vandrarhem - budget hotell och vandrarhem hostels över hela världen
Hotell Thailand - finn ditt drömboende hos oss - snabba svar - bra priser
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område

Lägg till Vietnam Portalen i dina favoriter Kontakta oss på Vietnamportalen Online just nu:
 
© 1999-2008 VietnamPortalen