VietnamPortalen

Vietnam Ämnen => Språk och Kultur => Ämnet startat av: asia4ever skrivet 20101227 16:32Titel: I Vietnam är det en hedersak att blåsa en turist!!!
Skrivet av: asia4ever skrivet 20101227 16:32
Är ovanstående sant eller falskt????

Självklart inte alltid och absolut inte alla, men det sker för ofta till att tillhöra slumpen.

Min lista över de vanligsta sätten att bli "blåst" på:
  • Bensinpumpen är inte nollat innan du tankar
  • Du får ingen växel tillbaka om det gäller småbelopp (mindre än 10-20 000 dong)
  • Växeln du får tillbaka på en stor sedel (200 000eller 500 000dong) motsvarar växel för en mindre sedel
  • Restaurantnotan är felräknat
  • Priset för en tjänst, måltid eller vara på gatan (om du missar att kolla priset innan) är 5-10 ggr högre än normalt
Vad kan man som turist göra för att ändra beteende - och inte bara som nu - aldrig återvända till några som en gång har blåst en........???

Efter 5 månader i Vietnam (under 2010) har jag fortfarande ingen bra lösning på ovanstående. Jag hoppas bara att detta i framtiden inte hindrar mig från nya Vietnambesök.Titel: SV: I Vietnam är det en hedersak att blåsa en turist!!!
Skrivet av: Manfred skrivet 20101231 10:26
He he.... jag känner igen mig tydligt i det du skriver nedan, sanningen är att jag åkt på eller blivit utsatt för försök på samtliga av punkterna nedan. Jag har vid dessa stunder dock aldrig blivit arg utan på nåt sätt vant mig vid att det är så här det fungerar. Kanske typiskt svenskt att resonera som jag gör, dvs: Om jag blir blåst så är det mitt egna fel eftersom jag tillät mig själv att bli blåst.

 :-\


Titel: SV: I Vietnam är det en hedersak att blåsa en turist!!!
Skrivet av: Lokalsinnet skrivet 20110408 14:30
Hej

Jag hoppas fler skulle kunna beskriva denna delen av "kultur" som asia4ever tagit upp.

Är själv på väg att flytta till vietnam, har anställning och min fru som är vietnamesiska hjälper mig nog med de "vidrigaste" förlusterna, men någon annan som har erfarenhet av detta?


Titel: SV: I Vietnam är det en hedersak att blåsa en turist!!!
Skrivet av: gothfinger skrivet 20110708 16:08
Hej,

Det är absolut sant och gäller faktiskt större delen av asien, även i affärer. Att "blåsa" en person ses inte på samma sätt som vi västerlänningar ser på det. Inte heller mutor  ;)

Det finns inget som turist eller västerlänning du kan göra för att ändra det beteendet, efter över hundra år med krig och koloanisering från västerlänningar så är inte vi det vietnameser gillar mest precis.

/L.A


Titel: SV: I Vietnam är det en hedersak att blåsa en turist!!!
Skrivet av: bigtoby skrivet 20120114 14:31
Ar det ingen som provat att helt enkelt ga till polisen?


Titel: SV: I Vietnam är det en hedersak att blåsa en turist!!!
Skrivet av: asia4ever skrivet 20120224 16:20
Är ovanstående sant eller falskt????

Vad kan man som turist göra för att ändra beteende - och inte bara som nu - aldrig återvända till några som en gång har blåst en........???

Efter 5 månader i Vietnam (under 2010) har jag fortfarande ingen bra lösning på ovanstående. Jag hoppas bara att detta i framtiden inte hindrar mig från nya Vietnambesök.

Har precis avslutad 3 nya månader i Vietnam - och denna gången känner jag inte alls igen mig i vad jag skrev ett år tidigare. HUR ???

Vi struntade i alle guideböcker, valde boende efter AGODA review eller genom drop-in förfrågning, tog lokalbussen, cyklade eller gick (ok 2xggr MC Taxi och 2xggr vanlig Taxi) Besökte restauranter och cafeer där det som regel bara satt vietnamesere, strunt samma om menyn endast var på vietnamesiska eller ingen pratar Engelska. Och jag lärde mig räkna till 5 + ett 10-tal andra gloser. Mer skall det inte till....om man samtidigt också ser till att le och se glad ut.