Researtiklar - Vietnam & Asien

Har du varit ute och rest och vill dela med dig av dina äventyr? Eller vill du bara "skriva av dig" lite? Logga in och skriv för allt vad tygen håller, det finns massor av människor här på vietnamportalen som vill läsa just din artikel, vi har runt 50.000 unika besökare varje månad. Har du inte redan ett medlemskap hos oss så kan du enkelt skapa ett, det tar bara 1 minut. Dela med dig av dina äventyr!

Artikelarkiv start | Bli medlem | Logga in

Skapad 2010-12-19 13:54
Kategori Guider
Område Vietnam
Läst ggr: 1878

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Namn: David
Från: Göteborg
Antal Artiklar: 33
se användarens profil »

Förord - Beskrivning av artikeln
Ca 35 km nordväst om Saigon ligger Cu Chi tunnlarna. Ett nät av sammanlagt 20 mil underjordiska tunnlar. Tunnelsystemet påbörjades av befrielserörelsen Viet Minh under 1940-talet och användes i kampen mot fransmännenCu Chi tunnlarna - mer infoCa 35 km nordväst om Saigon ligger Cu Chi tunnlarna.

Ett nät av sammanlagt 20 mil underjordiska tunnlar. Tunnelsystemetpåbörjadesav befrielserörelsenViet Minh under 1940-talet och användes i kampen mot fransmännen. På 60-talet reparerades gångarna och utvidgadesför att tjäna som bas, fältsjukhus, vapenfabrik, klassrum, bostäder m.m. åt FNL-gerillan.Som mest fanns det över 250km tunnlar i Cu Chi-distriktet.

Tunnlarna är handgrävna och från cirka 60 gånger 40 cm. Nu har man utvidgat en del av tunnelsystemet till turiststorlek vilket är cirka 1 meter gånger 80 cm.

Under Vietnamkriget levde 16000 människor i Cu Chi tunnlarna. Det tog ett bra tag innan amerikanarna hittade tunnelsystemet och de skickade då ner hundar för att bekämpa gerillan. FNL började då att strö ut peppar och börja tvätta sig med samma tvål som de amerikanska soldaterna använde för att förvilla hundarna. Många hundar fastnade i fällor. Amerikanarna försökte istället att skicka ner soldater i tunnlarna.

Dödsprocenten bland de så kallade "tunnelråttorna" var hög och till sist fick B-52:or bomba sönder tunnlarna men då var kriget i praktiken redan avgjort!

Tunnlarna var fulla av fällor men de var inte avsedda att döda fienden utan bara att skada.  

En skadad soldat behöver omsorg, två soldater krävdes för att bära och vårda en skadad soldat. En död soldat behöver ingen vård och genom att skada istället för att döda satte man tre amerikanska soldater ur strid istället för en om fällorna var avsedda att döda.

Förlusterna i området var enorma.10000 man från gerillan och 22000 man från den amerikanska och sydvietnamesiska armén förlorade livet i området.

Numera är Cu Chi-tunnlarna en turistattraktion där man kan få en guidad tur i turistanpassade tunnlar. Det finns även ett krigsförbrytarmuseum i området

Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i koden

Skriv sifferkoden i fältet 
© 1999-2019 VietnamPortalen            
 
Annonsera här »  

Tirendo.se - motorcykeldäckThailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand Vi har alla tänkbara guideböcker resehandböcker och kartor till hela världen
Online just nu:     Forum | Hotellbokning | Artikelarkiv | Bildgalleri | Bli medlem | Logga in    Välkommen Gäst - välkommen som medlem
 
 
Söker du Hotell Vietnam
Använd droplisten för att se hotell i ett visst område
Länktips:
Vädret i Vietnam »